Po delší úvaze jsem se rozhodla (nejen) z časových důvodů přesunout a „blogovat” pouze na soc. sítích. Pokud máte o moje příspěvky zájem a ještě mě nesledujete, budu moc ráda, pokud tak učiníte na FACEBOOKU JÁ CHCI POEZII anebo → INSTAGRAMU JÁ CHCI POEZII ←. Děkuji za vaši dosavadní a případně i následnou přízeň ♥


30. ledna 2018

Erik Tabery: Opuštěná společnost

Název: Opuštěná společnost (Česká cesta od Masaryka po Babiše)
Autor: Erik Tabery
Nakladatelství: Paseka, 2017
Počet stran: 284
Hodnocení: ★★★★★


Kniha o české společnosti, jejím vývoji, myšlenkách našich hlavních představitelů a hlavně kniha apelující na nás, na každého jednoho občana, abychom se zamýšleli nad tím, co se kolem nás děje, tvořili si vlastní názory a nedláždili si další cestu k nesvobodě.

Erik Tabery, český novinář a šéfredaktor týdeníku Respekt, vydal v pořadí již svou třetí publikaci s názvem Opuštěná společnost. Předchozí dvě knihy se taktéž zabývají českou politikou - jedná se o Vládneme, nerušit a Hledá se prezident.

Tato kniha je skvělým uceleným obrazem naší společnosti během dvacátého a jednadvacátého století. Autor zde cituje výroky a myšlenky nejrůznějších osobností českých i zahraničních. Naproti tomu se rozhodně nedá říci, že by to bylo na úkor autorova vlastního názoru. Fascinovalo mě, jak komplexně všechny tyto myšlenky zasadil do kontextu, vzájemně je propojil a sám tomu dal potřebnou návaznost a vlastní komentáře.


Vlastně ani nemůžu říct nic víc než silnou pobídku, ať si tuto knihu přečtete, protože každá jedna myšlenka si zaslouží vaši pozornost a podnětů k zamyšlení je tolik, že nevím, co bych vám tu z nich měla vybrat (co se týče aktuální situace, tak je tu ale například skvěle vykresleno, jaká je naše pozice v Evropské unii (či spíše, jak se my na této pozici chováme) a jak je důležité v ní setrvat, snažit se přispívat a ne jenom čerpat a stěžovat si na to, co po nás chtějí ostatní státy).

Kniha mi poskytla například tyto (a mnohé další) základní myšlenky: Začněme konečně myslet a nést odpovědnost. Přestaňme se vymlouvat a shazovat vinu na ostatní. Nespoléhejme se jen na slova politiků, dělejme si vlastní názory, diskutujme a buďme ochotní přijímat názory ostatních, nestůjme slepě za svým s myšlenkou, že my jsme ti, co mají pravdu a ostatní jsou hlupáci...

Aktuální politická situace není příznivá. A o to víc jsou knihy jako je tato potřeba. Abychom se začali zajímat dřív, než právě takové knihy budou na zakázaném seznamu. A to už bude pozdě.

Moje prvotní dojmy a hrubá verze recenze byla objemnější a detailnější, ale nakonec jsem se rozhodla zůstat objektivní a svoje politické názory si nechat pro sebe. Nicméně z některých osobností naší politické scény je mi opravdu špatně a nechápu, jak si někdo může vystavět kariéru na základě nechutných lží a ještě získávat uznání nás ostatních.

Otevřme oči neboť to je jediná šance na změnu k lepšímu.


Znáte knihu Opuštěná společnost? Zajímáte se o politiku?

6 komentářů:

  1. Nejdem sa tu hrať, že som sa vždy zaujímala o politiku a vždy si myslela, že sa ma to týka. To asi nikto do určitého veku. No som fakt rada, že sa mladí ľudia čoraz viac o politiku zaujímajú a sú si vedomí toho, že sa politika dotýka každého z nás a že v našich štátoch je veľa nedostatkov.
    Pochybujem, že by podobná kniha existovala o Slovensku, ale ak takú nájdem, budem naozaj rada.

    deerly lost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) I já jsem celou dobu stála mimo a nezajímala se o nic, takže teď teprve dobíhám všechny ty nevědomosti dodatečně.
      Jinak, o té slovenské politice jsem ti už říkala, že je dobrá kniha Vlastnou hlavou, ale ještě jsem narazila na Ako volia slováci, která se zdá být taky velmi zajímavou :)

      Vymazat
  2. Nejsem velký čtenář podobných knih, ani Respekt moc nečtu, ale když jsme měli pana Taberyho na besedě ve škole, poslouchala jsem ho s nadšením! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to věřím, já jsem ho naživo bohužel zatím neměla možnost nikde potkat, ale Respekt čtu teď už pravidelně a s jeho politickými postoji se docela ztotožňuji.

      Vymazat
  3. Úprimne nie som veľký čitateľ politických kníh ale po tej to recenzii mám pocit, že by som mala začať byť. Aspoň teda občas.

    http://book--hoarders.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně to, o co mi jde. Je jasné, že ne každého tento typ čtení baví (stejně jako mě třeba nebaví ženské romány), jde spíš o to se zajímat, někdy dát nějaké takové knize šanci (tahle je například hodně historická, ne jen politická), aby se člověk dozvěděl něco nového, něco o své zemi, aby znal základní fakta a dokázal v tomto směru přemýšlet sám za sebe. Zvlášť pokud se někomu nechce například pročítat články na webu, tak tyhle knihy jsou taková ucelená varianta, jak se dozvědět podstatné informace a zároveň je v tom ta autorova vlastní myšlenka, která může podnítit nějaké přemýšlení o daném tématu či vyvolat ztotožnění se s jeho názorem (nebo naopak) :)

      Vymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku i za vyjádření vašeho názoru.