Po delší úvaze jsem se rozhodla (nejen) z časových důvodů přesunout a „blogovat” pouze na soc. sítích. Pokud máte o moje příspěvky zájem a ještě mě nesledujete, budu moc ráda, pokud tak učiníte na FACEBOOKU JÁ CHCI POEZII anebo → INSTAGRAMU JÁ CHCI POEZII ←. Děkuji za vaši dosavadní a případně i následnou přízeň ♥


8. února 2018

Václav Havel: Moc bezmocných

Název: Moc bezmocných
Autor: Václav Havel
Nakladatelství: Archy, 1990
Počet stran: 64
Hodnocení: ★★★★★


Václav Havel, jeden z nejlepších českých dramatiků a esejistů, později také politik a prezident, je významnou osobností našich dějin, jak literárních, tak právě i politických. Esej Moc bezmocných je spojením jeho politického myšlení a brilantní schopnosti vyjádřit se slovy.

Zajímalo vás někdy, jak vlastně celý post-totalitní režim funguje? Na čem staví? A jak to, že se v naší zemi dokázal tak dlouho udržet? Na takové a mnohé další otázky můžete nalézt odpověď právě zde. Detailní rozbor režimu, analýza myšlení lidí, kteří se přizpůsobili, i těch, kteří tento "život ve lži" odmítli a všemožnými způsoby se snažili prosazovat svá lidská práva (a zároveň bojovat i za práva všech ostatních). Kromě toho zde Havel pečlivě rozebírá pojmy jako opozice či disident.

Skvělá kniha, byť ne zrovna lehké čtení. Pouhých 64 stránek, nejedná se však o žádnou jednovečerní jednohubku (alespoň u mě ne). A není to jen pohled do minulosti. Naopak si dle mého názoru i dnes můžeme brát z těchto stránek příklad. Protože i dnes je naše společnost stále poněkud lhostejná, sic z opačného důvodu, tj. ne s myšlenkou "že nemá cenu se o něco snažit, ještě bychom to zhoršili" jako za komunismu, ale naopak s pocitem, že svoboda je snad jaksi nedotknutelně zajištěna, a tak není potřeba se o něco starat. Jedná se stále v konečném důsledku o tu stejnou "vyšší odpovědnost", kterou bychom v sobě měli probudit a ne spoléhat na to, že "něco takového se u nás už nemůže opakovat" apod., což je dle mého názoru velký omyl a první krok k tomu, že se to stát může.

Moc bezmocných je jedna z důležitých a svým způsobem stále aktuálních knih, které si zaslouží naši pozornost, protože právě dobrá znalost historie (a tím nemyslím zapamatování si dat a jmen), a obzvlášť té minulého století, nám může pomoct neopakovat stejné chyby.


Četli jste nějakou knihu zabývající se podobným tématem? Máte v přečtených nějaké dílo od Havla?

6 komentářů:

  1. Haha, vôbec som nevedela, že má Havel za sebou aj nejaké literárne veci. Určite to musí na človeka pôsobiť tak, že otvorí oči. Vážne ti závidím, že si vieš nájsť chvíľku na čítanie a jednoducho čítať .. Krásne nafotené srdco! :)

    deerly lost / blog instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji <3 Ano, Havel toho má poměrně hodně, především eseje a dramata, oboje stojí za pozornost :)

      Vymazat
  2. Na Havla si dělám zálusk, poslední dobou čas od času čtu nějaké jeho články a eseje, ale ráda bych si přečetla něco.. trochu ucelenějšího. Navíc je to pro mě velká osobnost. :)

    Pěkný článek!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je fajn si od něj něco přečíst, má zajímavé myšlenky, obzvlášť v tomto politicky stále nejistém období, nám může být opět za vzor :)

      Vymazat
  3. Já jsem naprosto příšerná, od Havla jsem ještě vůbec nic nečetla, přitom ho považuji za jednu z nejinspirativnějších osobností naší historie. Snad to letos konečně napravím, a právě Moc bezmocných mě hodně láká. Ale ještě uvidím, do čeho se nakonec pustím nejdříve, protože pokukuji také po jeho hrách :) A musím pochválit Tvé fotky, jsou krásné! :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :) Za přečtení jeho díla určitě stojí, tak snad se k nim brzy dostaneš, věřím, že nebudeš zklamaná :)

      Vymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku i za vyjádření vašeho názoru.