Po delší úvaze jsem se rozhodla (nejen) z časových důvodů přesunout a „blogovat” pouze na soc. sítích. Pokud máte o moje příspěvky zájem a ještě mě nesledujete, budu moc ráda, pokud tak učiníte na FACEBOOKU JÁ CHCI POEZII anebo → INSTAGRAMU JÁ CHCI POEZII ←. Děkuji za vaši dosavadní a případně i následnou přízeň ♥


11. března 2018

Miloš Gregor: Nejlepší kniha o fake news

Název: Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!
Autor: Miloš Gregor, Petra Vejvodová a Zvol si info
Nakladatelství: CPress, 2018
Počet stran: 144
Hodnocení: ★★★★★


Miloš Gregor, v současné době pracující jako odborný asistent Katedry politologie na Masarykově univerzitě, ve spojení s Petrou Vejvodovou (pracující na stejné katedře) a studentským projektem Zvol si info, stvořil tuto knihu, která nám v dnešním světě může být velmi cennou příručkou.

Název knihy už sám vypovídá, o čem se uvnitř dočtete. Byť celkem útlá, publikace je naplněná spoustou důležitých informací o tom, čemu dnes všichni čelíme a co nás provází každým dnem - spoustu zpráv a novinek, které se na nás valí ze všech stran a především na internetu a sociálních sítích. Jak se máme v záplavě (někdy rozporuplných) informací vyznat? Jak rozpoznat, čemu z toho vůbec můžeme věřit? Jak to celé funguje?

Na takové a mnohé další otázky najdete v této knize odpověď. Vše je psáno snadnou a čtivou formou, bez zbytečných odborných výrazů, takže knihu ocení i naprostý laik, což je právě to, co tu dosud chybělo. Naproti tomu ani lidé, kteří mají o těchto tématech už nějaké povědomí, nepřijdou zkrátka. Troufám si říct, že já zrovna nejsem člověk mediálně negramotný, přesto nemůžu říct, že by pro mě tato kniha byla ztrátou času. Naopak, díky ní jsem se utřídila myšlenky, zamyslela se nad některými věcmi a nad svým vlastním postojem a přístupem k informacím. Kromě toho jsem mohla nahlédnout i do historických kořenů dezinformací i samotné propagandy, jelikož tyto pojmy rozhodně nejsou pouze součástí naší moderní doby.



„Náš mozek funguje ve stereotypech, takových velkých či malých zjednodušeních dnešního komplikovaného světa. Ulehčují nám život a většinou celkem dobře fungují. Ale ne všechny stereotypy se musejí zakládat na pravdě. Ne všichni staří lidé jsou bručouni a sledují slevové letáky Kauflandu, ne každá žena neumí řídit, ne každý muž nedává najevo své emoce, ne každý Čech nosí sandály s ponožkami, ne vždycky za všechno může Kalousek/Babiš/Klaus - zde si můžete dosadit libovolného neoblíbeného politika. To je mimochodem i principem svalování viny.”

Kniha poskytuje jak jednoduché vysvětlení všech, dnes tak používaných, pojmů jako dezinformace, fake news, konspirační teorie či hoaxy, tak i rady a tipy, jak si ověřovat informace nebo jaké jsou hlavní poznávací znaky těchto dezinformačních zpráv a webů. Oceňuji, že kniha nabízí opravdu konkrétní rady, jak tyto nedůvěryhodné informace rozpoznat nebo jak si pěstovat kritické myšlení. Kromě toho, jak jsem již zmínila, můžeme nahlédnout i do historie těchto pojmů. Autoři nám osvětlí, jak v tomto vlastně funguje náš mozek, jak rádi vstřebáváme informace, které potvrzují náš názor a na opačné pohlížíme s nedůvěrou, jak velkou část z nás ani nezajímají zdroje a stačí, že to sdílel přítel, protože „proč by přece sdílel něco, co by nebyla pravda” apod. Text je doplněn i několika názornými obrázky, na kterých můžeme vidět, jak jejich šiřitelé pracují nejen s úpravami samotné fotky, ale především také s tím, jak danou fotografii vytrhnou z kontextu a použijí ji tak, jak se jim zrovna hodí, aby to vyvolalo co největší rozruch. Objevují se zde také tipy na různé weby ověřující správnost informací a doplňky prohlížeče, které vám pomůžou například s vyhledáním původu obrázku.

V knize se informace a rady sice několikrát opakují, což je však nakonec spíše dobře, přece jen se neříká nadarmo, že opakování je matkou moudrosti a tady to platí obzvlášť. Kniha by se měla stát povinnou četbou především pro mladší generace, a to současně s kvalitní mediální výchovou, která je u nás stále žalostně nedostačující. Myslím si, že většinu staršího obyvatelstva přesvědčení velmi těžko, i kdybychom jim dali tuto knihu, ale pokud se bude rozvíjet kritické myšlení studentů, máme mnohem větší naději, že se v budoucnu dezinformačním a poplašným zprávám bude dařit mnohem méně než je tomu dnes.


Slyšeli jste už o této knize? Dáváte si pozor na to, odkud čerpáte informace?

P.S. Aktuálně autoři knihy pořádají menší turné s touto knihou po skoro 50 městech ČR - na facebookové události se můžete podívat, zda se listování nekoná i někde poblíž vašeho bydliště. Já se určitě zúčastním.

2 komentáře:

  1. Kniha ma veľmi zaujala, v poslednom čase čítam dosť non-fiction. Len škoda, že väčšinou sa taká kniha nedostane práve k tým, ktorí by si ju prečítať mali :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš bohužel pravdu, když si někdo udělá na něco názor, tak už se přesvědčuje o něčem jiném jen velmi těžko.

      Vymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku i za vyjádření vašeho názoru.