Po delší úvaze jsem se rozhodla (nejen) z časových důvodů přesunout a „blogovat” pouze na soc. sítích. Pokud máte o moje příspěvky zájem a ještě mě nesledujete, budu moc ráda, pokud tak učiníte na FACEBOOKU JÁ CHCI POEZII anebo → INSTAGRAMU JÁ CHCI POEZII ←. Děkuji za vaši dosavadní a případně i následnou přízeň ♥


28. února 2018

Co mě zaujalo v knižních novinkách #únor2018

Nově (nebo opětovně v novém vydání) vycházejících knih je stále spousta (a to mluvím jen o těch u nás), proto mě napadlo připravit nový koncept, ve kterém bych se ráda zaměřila na výběr toho, co mě z nově vydaných knih nejvíce zaujalo. Zároveň doufám, že tím třeba dám tip na nové knížky i někomu z vás.


Vztek /Milan Kohout, JT's, 92 stran/
Milan Kohout, který před rokem 1989 patřil k české undergroundové scéně, dnes především pedagog a filozof, známý také jako autor poněkud kontroverzních výroků a činů (a možná si pamatujete i jeho neúspěšnou kandidaturu na prezidenta), vydal radikální sbírku poezie, která reflektuje především období, kdy se autor vrátil po několika letech v USA zpět do Čech. Ve sbírce se objevuje především téma společenské a náboženské kritiky a o ostrá slova není nouze (ale to je u undergroundu asi jasné). Kromě toho publikaci doplňují temné ilustrace výtvarnice Blanky Dvořákové.

Zdánlivá smrt: Noční můra osvícenské Evropy /Václav Grubhoffer, Argo, 324 stran/
Tato kniha mě zaujala svým originálním tématem a zpracováním, které by mělo oslovit jak laickou, tak odbornou veřejnost. Historiografie tématu zdánlivé smrti je bezesporu zajímavá, obzvlášť v tomto vědeckém a kritickém pojetí, které se táhne napříč různorodými disciplínami; přes literární díla, dobové záznamy až k dějinám každodennosti a lékařství.

Moskva /Jack Grimwood, Kniha Zlín, 464 stran/
Politický špionážní thriller Moskva mě zaujal díky recenzi na jednom blogu, ve které slečna uváděla (bohužel si nepamatuji, u koho to přesně bylo), že je kniha zaměřena na politické fungování Ruska (byť se jedná o román fiktivní), což mě zaujalo (protože politické systémy (byť třeba vymyšlené) a já). Jinak bych si této knihy asi moc nevšímala, jelikož detektivky a podobné žánry nejsou něco, co bych obvykle příliš vyhledávala.

Nádej /Jana Štúrová, Ikar, 104 stran/
Jana Štúrová byla významnou osobností česko-slovenské psychologie. Pracovala s lidmi různých věkových kategorií, pomáhala lidem s psychickými problémy, lidem různě intelektově nadaných i s partnerskými krizemi. Působila v pražském kriminalistickém ústavu a zabývala se o problémové děti a dospívající. Kniha Nádej, kterou autorka bohužel nestihla dokončit, obsahuje příběhy z její několikaleté praxe; autentické a často velmi těžké životy, se kterými se setkala a napříč všem těžkostem vždy hledala naději, aby ji nabízela dál.

Prokletá a tajemná místa Čech a Moravy /Veronika Rubínková, Grada, 200 stran/
Autorka nás v knize, která je zároveň i průvodcem, zavede na 9 míst s tajemnou až děsivou atmosférou a minulostí. Myslím si, že se jedná o zajímavý způsob, jak zase o něco víc poznat naši krajinu a její poutavé a záhadné kouty.

Jakub Fatalista /Denis Diderot, Odeon, 304 stran/
Toto dílo sice není žádná novinka, nicméně u nás teď vyšlo její nové vydání, a proto jsem se rozhodla o ní nakonec zmínit. Líbí se mi nový jednoduchý přebal a Jakub Fatalista je jedno z nejznámějších děl tohoto autora, ve kterém vystupují Jakub a jeho pán. Celým příběhem prostupují filosofické otázky a je především sporem o tom, má-li člověk možnost svobodného rozhodování a ovlivňování vlastního života.

Islamofobie po česku /Bronislav Ostřanský, Vyšehrad, 336 stran/
Vztah k Islámu a muslimům je v naší zemi velmi aktuální téma, související především s tzv. uprchlickou krizí. Poměrně velká část naší společnosti se značně radikalizuje a šíří nenávist, na čemž se s radostí přiživují někteří naši politici. Autor se zabývá tím, jak se u nás taková silná islamofobie vůbec zrodila (naproti faktu, že u nás je minimum obyvatel tohoto vyznání), přistupuje k tématu z různých pohledů, v evropském i světovém kontextu, zmiňuje stereotypy o muslimech a mnoho dalšího až po po sociální sítě a jejich úlohu v utváření a šíření těchto názorů. V dnešní době, řekla bych, naprosté must-read.


Jaké nově vydané knihy zaujaly tento měsíc vás? Máme něco společného? Pořídili jste si některou z novinek?

2 komentáře:

  1. Sice jsem nevěděla, že některá z těchto knih vychází, ale docela mě zaujal Jakub Fatalista a Islamofobie po česku. To bych si obojí celkem ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti některé knihy z mého výběru zalíbily :))

      Vymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku i za vyjádření vašeho názoru.