Po delší úvaze jsem se rozhodla (nejen) z časových důvodů přesunout a „blogovat” pouze na soc. sítích. Pokud máte o moje příspěvky zájem a ještě mě nesledujete, budu moc ráda, pokud tak učiníte na FACEBOOKU JÁ CHCI POEZII anebo → INSTAGRAMU JÁ CHCI POEZII ←. Děkuji za vaši dosavadní a případně i následnou přízeň ♥


22. února 2018

Saul Bellow: Herzog

Název: Herzog
Autor: Saul Bellow
Překlad: Heda Kovályová (doslov Josef Škvorecký)
Nakladatelství: Odeon, 1968
Počet stran: 400
Hodnocení: 


Saul Bellow byl americký židovský spisovatel a jedna z nejvýznamnějších osobností americké prózy ve 20. století. Byl několikrát oceněn, mimo jiné také Nobelovou cenou za literaturu v roce 1976. Za svůj život napsal spoustu románů a novel, několik non-fikcí, povídek a jednu hru. Jeho romány jsou však tím, čím se nejvíce proslavil. Jeden z nich, knihu s názvem Herzog, jsem si nedávno přečetla i já.

Dostala jsem se k ní na doporučení od přítele, kterému se moc líbila, a zároveň se mi hodila do seznamu literatury, kterou si potřebuji načíst k přijímacím zkouškám. Vlastně jsem ani moc nevěděla, co od knihy čekat a pouštěla jsem se do ní bez jakýchkoli očekávání. O to více jsem hned po pár stránkách byla nadšená a postupem čtení mi bylo jasné, že se tahle knížka zapíše mezi mé oblíbené.

„Nikdy nepochopím, co ženy chtějí. Co vlastně chtějí? Jedí zelený salát a pijí lidskou krev.”

Herzog je psychologický román pojmenovaný podle jeho hlavní postavy Mosese E. Herzoga, postaršího muže zničeného rozvodem. Muže, který má neskutečně bohatý vnitřní svět, který se v knize ukazuje jeho psaním dopisů nejrůznějším lidem. Ty jsou plné filosofických myšlenek a odkazů na významné osobnosti jako Kierkegaard, Rousseau, Nietzsche a mnohé další. Herzog je velmi inteligentní ale také sentimentální a přecitlivělý. Jeho bohatý svět tak přemáhá touha umět žít více navenek, být více realistický a ne tak citlivý. Jeho utrpení se postupně zmírňuje a na konci knihy dochází k jakémusi štěstí (či možná jen další jeho utopistické představě o jeho vlastní "jednoduché" spokojenosti... mohly se mu hned večer vrátit jeho chaotické myšlenky, které však nakonec možná byly jeho opravdovým světem a opravdovým já víc, než si myslel).

„Tvá duše klesla na kolena? Tak hleď být aspoň užitečný. Vydrhni podlahu.”

Celý příběh knihy může být pro někoho trochu zmatený a je pravda, že se nečte úplně jednoduše. Značnou částí celého příběhu jsou právě jeho dopisy a myšlenky, které můžou být těžší k pochopení. Ani já jsem pokaždé nevstřebala jeho složité úvahy nad světem a společností. Naproti tomu se celým dílem táhne epický příběh, jeho aktuální realita, kterou prožívá i retrospektivní pohled do minulosti, jeho vzpomínky na dětství, vzpomínky na manželství i další osoby, které se vyskytly v jeho životě.

Pro mě Herzog patří k jedné z těch knih, ze kterých si vypisuji spoustu myšlenkových fragmentů. K jedné z knih, kde si hlavního hrdinu opravdu oblíbím a všechno s ním prožívám.

„...Prožíváme vyvrcholení rozkladu? Nadešel ten hanebný okamžik, kdy odumírá mravní cítění, svědomí se rozpadá a úcta k svobodě, k zákonu, k občanské slušnosti a všemu ostatnímu se zvrhá ve zbabělost, úpadek, krev?”


Četli jste knihu Herzog? Znáte spisovatele Saula Bellowa?

6 komentářů:

  1. Tuhle knížku si chci přečíst, ale netuším, kdy na ni dojde. Myslím, že ji máme na maturitním seznamu, to bych se pak do ní asi pustila někdy v létě. Zhruba od srpna totiž dostanou knížky k maturitě asi přednost. :D

    Pěkný článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, my ji na maturitu vůbec neměli, ani se nepamatuju, že bychom se o ní učili, ale jsem hrozně ráda, že jsem si ji přečetla a rozhodně to nebude poslední dílo od S. Bellowa. Tak doufám, že se ti bude taky líbit :)

      Vymazat
  2. Autor mi vôbec nič nehovorí, z čoho nie som nadšená, pretože má knižka zaujala. Je to môj štýl a pekne si ju zrecenzovala. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak jsem ráda, že tě knížka zaujala a přišla jsi na nového autora :) Věřím, že pokud se do ní pustíš, tak se ti bude líbit :)

      Vymazat
  3. Žanet, ja mám normálne pocit, že som si vybrala zlý odbor vysokej školy na ktorý sa chcem dostať, prijala by som nejaký zoznam literatúry ktorú by som mala na prijímačky prečítať :D
    Už sa teším, keď budem mať po maturite aj po všetkom a budem si užívať leto aj s knihami v ruke.
    O tomto spisovateľovi som nepočula, ale táto kniha by sa mi asi páčila, super si ju zrecenzovala a tie úryvky ma naozaj zaujali :)

    deerly lost / blog instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No kdyby to bylo jen o tom nebo se z toho psal nějaký test nebo esej, tak by to bylo fajn :D Nicméně jelikož jde o seznam četby na ústní pohovor, tak z toho už tolik nadšená nejsem :D
      Díky moc ♡ Taky si myslím, že by se ti mohla líbit :))

      Vymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku i za vyjádření vašeho názoru.