Po delší úvaze jsem se rozhodla (nejen) z časových důvodů přesunout a „blogovat” pouze na soc. sítích. Pokud máte o moje příspěvky zájem a ještě mě nesledujete, budu moc ráda, pokud tak učiníte na FACEBOOKU JÁ CHCI POEZII anebo → INSTAGRAMU JÁ CHCI POEZII ←. Děkuji za vaši dosavadní a případně i následnou přízeň ♥


10. března 2018

Přibylo v mé knihovně #únor2018

Pokud sledujete můj Instagram (ať už blogový nebo osobní), možná jste si všimli, že nejsem typ čtenáře s heslem „knihovna”, ale spíše „antikvariáty a knihkupectví” - jednoduše, do knihoven chodím málokdy a stejně zřídka čtu e-knihy nebo poslouchám knižní audio verze. Jsem jakýsi tradicionalista, který miluje klasické papírové knihy a taky miluje jejich hromadění (chci vlastnit knihy, které mám ráda a zajímají mne). Proto jsem se rozhodla pro tento nový koncept článků, který by i vám snad mohl také přinést nějaké tipy na nové čtivo. Aspoň v to pevně doufám.


Během února jsem se trochu utrhla ze řetězu a v knihovně mi přibylo 13 knih, což není zrovna málo. Na březen tak plánuji velkou stopku a antikvariátům se hodlám vyhýbat obloukem. Doufejme, že se mi to povede.

► Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! oMiloše Gregora je stále ještě poměrně novinkou a v dnešní době patří rozhodně mezi takovou naší „povinnou četbu”. Bohužel lidé, kteří by takové knihy měli číst nejvíce, to nejspíš sami od sebe nikdy neudělají, proto je na nás, abychom podporovali mediální gramotnost našich blízkých a šířili takové knihy dál.

► Despotický socialismus: Selhání utopie od Jiřího Texlera je jeden z krásných objevů v jednom ostravském antikvariátu. O politologii se zajímám čím dál více a nakladatelství Academia je v podstatě zárukou kvality už sama o sobě.

► Filozoficko-psychologická kniha Umění milovat od Ericha Fromma je prostě láska a taky jsem ji na den lásky dostala. Co víc dodat, kromě hromady knih má můj milý už dokonale přečtenou i mě.

► Lewis Carroll a jeho krásná Alice's Adventures in Wonderland a Through the Looking Glass - vy, kdo milujete Alenku určitě chápete mé nadšení z tohoto dalšího antikvariátního úlovku. Oba díly v jednom! V originále! A ještě od Penguin Books!

► Jak to tak vypadá, kromě knih od Václava Havla (a knih o něm) jsem asi začala také sbírat spisy Karla Čapka. Moje aktuální skóre je 2/23, takže mám ještě hodně co dohánět. A moje perfekcionistická duše musí mít samozřejmě celou edici pohromadě, ať se děje co chce. Prozatím to jsou alespoň Hovory s T. G. Masarykem a Marsyas / Jak se co dělá.

► A když už jsem se zmínila o Havlovi... do sbírky mi přibyly dva úlovky, a to Vážení občané, aneb projevy z let 1990-1992 a sbírka esejí a článků Do různých stran. Bez otázky „Máte něco od Havla?” se už asi žádná moje návštěva antikvariátu neobejde.

► Vyprávění o životě básníka Françoise Villona vypráví Jarmila Loukotková ve své knize Navzdory básník zpívá. Na knihu jsem narazila díky knižnímu bazaru na Facebooku, kde paní nabízela knihy zdarma, takže jsem moc ráda (a bez špatného pocitu z utrácení) pár kousků adoptovala.

► Konečně jsem také ukořistila pár knížek od Roberta Fulghuma, na kterého si brousím zuby už delší dobu, no do této doby se mi nepoštěstilo na něj narazit. Ke knize Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce jsem se sice stále nedostala, ale alespoň jsem v antikvariátu (kde taky jinde) narazila za super cenu na druhý díl Třetího přání. A ten první jsem adoptovala z bazaru společně s životopisem Villona. Teď už mi tedy zbývá jen ten poslední díl.

► Zločin a trest od F. M. Dostojevského byl náhodným milým objevem. Ruská klasika se mi líbí a těším se, až si o ni konečně pořádně rozšířím obzory.

► Nakonec tu mám skvělý úlovek Doktor Živago od Borise Pasternaka, který jsem také už sháněla dost dlouhou dobu, ale až teď mám tuhle knihu konečně doma a těším se, až se do ní budu moci pustit, i když bohužel to ještě nějakou chvíli potrvá (ostatně jako i s většinou ostatních knih), jelikož teď jsou prvořadé především knihy o anglické a americké literatuře a četba krásné literatury s nimi spojená. Což nakonec ale také není vůbec nic zlého.


Jakou knihou jste si naposledy udělali radost vy? Chodíte do antikvariátů? Četli jste nebo vás zaujal některý mých knižních přírůstků?

8 komentářů:

  1. Skvelý výber kníh! Hneď ťa followujem, aj tu aj na goodreads, keď sa takéto super knihy u teba objavujú často!
    Z antikvariátu ešte nemám vôbec nič, ale rada by som sa niekedy odhodlala a išla nakupovať knihy tam. Momentálne najviac kníh beriem z babkinej knižnice, keďže sú tam tiež také, ktoré sa už v žiadnom kníhkupectve zohnať nedajú.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju <3
      Antikvariáty jsou super a pokud navštěvuješ babiččinu knihovnu, tak věřím, že by se ti líbilo i tam :))

      Vymazat
  2. Páni, vypadá to opravdu zajímavě :) pěkná hromádka knih. V antikvariátu jsem ještě nikdy nebyla, vždycky směřuju jen do knihkupectví, ani nevím proč :)
    Hezký blog, hned se přidávám ke čtenářům :D

    everyday-lifecz.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Antikvariáty jsou moc fajn, člověk tam sežene knížky, které v knihkupectví třeba už ani nejsou k dostání a hlavně si za cenu jedné knihy v knihkupectví člověk pořídí těch knížek třeba 5 :))

      Vymazat
  3. Fíha, to jsou nádherné kousky! A ta stará vydání mají fakt něco do sebe. :)

    Já si v únoru ukořistila na vlakovém nádraží Černý obelisk od Remarqua. Bylo to v knihovničce "kniha do vlaku", prý se to může brát. Tak jsem neváhala. Sice nevím, kdy se k tomu dostanu, ale Remarque je Remarque. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělý úlovek! :)) Do těchhle knihovniček občas také nahlédnu, ale zatím jsem tam nikdy na nic zajímavého nepřišla. Od Remarqua jsem zatím četla jenom klasiku Na západní frontě klid, ale plánuji se pustit i do dalších jeho děl.

      Vymazat
  4. Navzdory básník zpívá je nádherná kniha! Miluju styl Loukotkové. Antikvariáty jsou super!

    OdpovědětVymazat
  5. Z antikvariátu mám půlku knihovny. Miluju antikvariáty, jen jsem tam vždy půl dne:D

    Tvému blogu dávám odběr a budu se sem ráda vracet, stejně tak ráda tě přivítám i u sebe na blogu:

    ByGabra

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku i za vyjádření vašeho názoru.