Po delší úvaze jsem se rozhodla (nejen) z časových důvodů přesunout a „blogovat” pouze na soc. sítích. Pokud máte o moje příspěvky zájem a ještě mě nesledujete, budu moc ráda, pokud tak učiníte na FACEBOOKU JÁ CHCI POEZII anebo → INSTAGRAMU JÁ CHCI POEZII ←. Děkuji za vaši dosavadní a případně i následnou přízeň ♥


26. ledna 2018

Můj rok 2017 v knihách

Moje perfekcionistická duše miluje nejrůznější přehledy, databáze a záznamy. A proto mě nesmírně potěšilo, když jsem zjistila, že se na Goodreads (jsem tam aktivně zatím jen pár měsíců) dá vytvořit skvělý přehled knih, které jste za celý rok přečetli. A o kterém taky nejspíš všichni sami víte.

Každopádně mně přijde hezké vidět vše takto pohromadě a napříč faktu, že můj rok 2017 nebyl na čtení zrovna plodný, ráda bych sem tento souhrn zaznamenala.


Jak jsem již psala, rok 2017 se u mě ve znamení čtení příliš nenesl, především tedy první polovina, kdy jsem trpěla jakýmsi čtecím blokem a vůbec se mi do toho nechtělo a z různých příčin jsem na něj neměla moc pomyšlení. Kolem druhé poloviny roku už se to pomalu zlepšovalo a od jeho posledních měsíců jsem zase v té správné náladě, takže moje výzva na rok 2018 je přečíst 50 knih a pevně věřím, že to nebude problém.


K Viditelné temnotě od Styrona i povídkám od Čapka bych se chtěla určitě ještě vyjádřit v samostatné recenzi, jelikož si obě tyto knihy rozhodně zaslouží pozornost.

O třech básnických sbírkách od slovenské autorky Mirky Ábelové bych se tu taktéž ráda někdy zmínila. Její tvorba jistě stojí za povšimnutí a mám to potěšení ji dokonce znát osobně a je to moc milý člověk (pozn. na Rádiu FM má relaci Nedeľná chvíľka poézie, kdybyste měli někdy chuť si něco pěkného poslechnout nebo poznat nové básníky).

Absyntovka Všem sráčům navzdory je jedna z knih literatury faktu, která se tu ještě samostatně objeví na sto procent a je to vlastně typ knihy, kterým chci věnovat největší pozornost, podobně jako třeba již vydané recenzi knihy Cizinci před branami.


Vzhledem k mému již zmíněnému perfekcionismu, bych sem chtěla postupně popřidávat recenze na co nejvíc zajímavých knih z minulého roku, například se jistě můžete těšit na knihu O tyranii, Zeptej se prachu a další. Jak to tak vidím, rozhodně nebudu mít o témata na články nouzi...


Jaký byl váš rok 2017? Nachází se některá z knih a na vašem přečteném seznamu?

8 komentářů:

  1. Môj rok 2017 čo sa týka kníh bol žalostný. Dokopy som ich prečítala možno 10, ani si už nepamätám ktoré, jediné, ktoré si pamätám, je Dievča vo vlaku a Trhlina. Tento rok to chcem nejako zapisovať, či už budem robiť na každú knihu recenziu na blog, alebo si niekde urobím zoznam. :) Z tvojho zoznamu by som si chcela prečítať Zvieraciu farmu (a hanba, že som tak stále neurobila) a Mechanický pomaranč mám doma už polroka, ale akosi ma stále odrádza ten jazyk.

    deerly lost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trhlinu si chci taky přečíst, narazila jsem na ní v Martinusácké šifře a docela mě zaujala, ale kdoví, kdy se k ní se svým to-read seznamem dostanu :D
      Já zase nečetla 1984 (ale zrovna se chystám začít), takže don't worry, ale rozhodně za přečtení stojí :) Mechanický pomeranč je skvělý, ten jazyk je úžasně zpracovaný (aspoň co se týče českého překladu, muselo to být hodně náročné přeložit), někdy bych se chtěla taky podívat, jaký je ten jazyk v originále :)

      Vymazat
  2. Já jsem toho bohužel moc nepřečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se tenhle rok zadaří lépe a objevíš nějaké zajímavé knihy :)

      Vymazat
  3. Ja si tiež hrozne rada pozerám tieto goodreads štatistiky :D Mne sa za rok 2017 podarilo prečítať cca 30 kníh a tento rok som si dala za goal rovnako. Už ani nemám až tak problém s čítacím blokom ako s nedostatkom času. Tak teraz využívam chvíľu voľna a poctivo čítam :D
    Ako tak pozerám, máme asi úplne odlišný vkus na knihy, jediné, čo som z tohto čítala, sú The Perks of Being a Wallflower :)

    http://book--hoarders.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtecí blok už mám naštěstí taky za sebou, teď je to spíš naopak, že bych četla pořád, ale jak říkáš... ten čas. Měla bych dělat spoustu jiných věcí, než proležet celý den s knížkou :D
      The Perks of Being a Wallflower je jedna z mých nejoblíbenějších knížek (i filmů) :)

      Vymazat
  4. Gratuluji, přečetla jsi vážně pěkné kousky. :) Ať tě literatura provází i rokem 2018' :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku i za vyjádření vašeho názoru.